- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NVO: Naprednjački režim Igora Mirovića želi da posvađa građane Vojvodine

Vojvođanski klub i Savez antifašista Vojvodine optužili su danas vladajuću većinu u Skupštini Vojvodine da je usvajanjem odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju datuma od pokrajinskog značaja demonstrirala “antivojvođansko” raspoloženj i da radi na podsticanju nacionalističke atmosfere i podela u vojvođanskom društvu.

“Sa ogorčenjem konstatujemo da je iz spiska datuma od značaja za istoriju Vojvodine izbrisana njena slavna antifašistička tradicija. Naprednjački režim Igora Mirovića u Vojvodini time je pokazao neskriveni prezir prema vrednostima i značaju antifašizma u istoriji naše pokrajine. Ovakvi potezi mogli bi imati nesagledive posledice po budućnost Vojvodine”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodali su da Vojvodinom danas vladaju “nacionalšovinisti” i poručili da se Vojvodina nikada neće pomiriti sa tim da joj oni koji Vojvodinu “ne vole i ne razumeju brišu najsvetlije tradicije” njene prošlosti.

“Uz to, ukazujemo na strašan paradoks: institucije Skupštine i Vlade Vojvodine, oni koji primaju platu kao funkcioneri Autonomne pokrajine, odbacili su predlog da se obeležava dan kada je ta pokrajina nastala. Podsećamo naprednjačku vlast Igora Mirovića da su oni funkcioneri iste AP Vojvodine koja je nastala 31. jula 1945. godine. Ako im se to ne sviđa, neka odstupe sa svojih mesta”, poručili su Vojvođanski klub i Savez antifašista Vojvodine.

Optužili su vlast u Vojvodini da joj je cilj da se građani pokrajine “nacionalno izdele, etnički i verski ispracelišu, da bi se zavađenom Vojvodinom lakše vladalo”.

“Cilj je ubiti svaki integrativni vojvođanski identitet i Vojvodinu svesti na federaciju nacionalizama. Takvim pristupom dižu se zidovi među ljudima, seju podele i omraze. Aktuelna vlast je pokazala da je spremna na različite ustupke, ukoliko vode ka ostvarivanju njihovog osnovnog cilja – pretvaranja Vojvodine u nacionalno rascepkanu i razjedinjenu pokrajinu, koju samo velikosrpski nacionalizam može držati na okupu”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!