NVO: Napadi na Jerkov su napadi na ženu u politici

Plakati još jednom pokazili kako se tretiraju žene u Srbiji

04. dec 2015

Inicijativa mladih za ljudska prava i Autonomni ženski centar najoštrije osudili su danas napade na poslanicu Demokratske stranke (DS) Aleksandru Jerkov i ocenili da su uvredljivi plakati koji su se pojavili prošle nedelje na ulicama Novog Sada najgrublje urušavanje dostojanstva Jerkov.

U saopštenju tih organizacija se ocenjuje da su plakati još jednom pokazili kako se tretiraju žene u Srbiji.

„Poruke upućene poslanici ne odnose se na njeno političko delovanje, već se jasno aludira na izreku, koja je seksistička, mizogina i usmerena na nju kao ženu. Nažalost, ovo nije usamljeni primer u kojem se žene u politici napadaju na osnovu pripadnosti ženskom polu. U ovoj, kao i u mnogim drugim situacijama, seksizam se
koristi da bi se diskvalifikovala ne samo osoba, već i politička opcija kojoj pripada“, ocenjuje se u saopštenju organizacija civilnog društva.

U njemu se ističe i da je društvu u Srbiji potreban kontinuiran rad na podizanju svesti o neravnopravnom položaju u kojem se nalazi ionako mali broj žena koje biraju da se bave politikom. U saopštenju se dodaje i da društvu, u kojem živimo, nedostaje sistematski rad na obrazovanju stanovništva o tome da su žene podjednako važne na političkoj sceni, kao i muškarci, i da je potrebno da svi budu tretirani na isti način.

„Pomenuti plakati nam ukazuju i na to koliko su mržnja i nasilje prema ženama duboko ukorenjeni u našem društvu, kao i da postojeći mehanizmi za borbu protiv govora mržnje nisu efikasni. Zato mi očekujemo da sve političke opcije pruže nedvosmislenu podršku narodnoj poslanici i jasno osude ovaj mizogini čin. Očekujemo da Ženska parlamentarna mreža, kao i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost svojim saopštenjem, javnosti doznači da su ovakvi napadi na žene u politici nedopustivi“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava i Autonomni ženski centar poručili su da očekuju i da Poverenica za ravnopravnost označi ovaj akt kao diskriminaciju po osnovu pola, a da od državnih organa traže da istraže ko stoji iza ovog ženomrzačkog čina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga