NVO: Ministarstvo da obezbedi odštetu i kazni odgovorne za nesreće na radu

"U 2018. godini poginulo je 53 ljudi, dok je njih 788 zadobilo teže povrede"

29. juna 2019

Udruženje „Jedan od pet miliona“ zatražilo je danas od ministra za rad Zorana Đorđevića da „kao odgovorno lice“, preuzme inicijativu za odštetu svih koji su stradali na radu proteklih godinu dana.

Navodeći da su u prethodnih nekoliko dana četiri radnika stradala na radnom mestu a da je troje povređeno, udruženja je pozvalo nadležno ministarstvo da „pronađe i kazni sve odgovorne za sve učestalije nesreće na radnom mestu“.

U 2018. godini poginulo je 53 ljudi, dok je njih 788 zadobilo teže povrede. Zbog povreda na radu, u poslednje tri godine, život je izgubilo ukupno 134 ljudi, a više od 2.000 njih je teže povređeno. Ipak, ministru za rad to nije zasmetalo kada je u sredu izjavio da je Srbija u 2019. godini pokazala veliki napredak u razumevanju prava radnika i obezbeđivanju njihove bezbednosti i zdravlja na radu“, piše u saopštenju.

Udruženje je navelo da „umesto oštrog sankcionisanja onih koji ne poštuju propisane uslove zaštite na radu, a zbog čega često dolazi do fatalnih ishoda, ministarstvo nalaže obavezno korišćenje zaštitnog šlema, kao i opasača za sprečavanje pada sa visine“.

„Ipak, od preporuke koje ministarstvo daje, kao i ‘obaveze poslodavca da zaposlenom obezbedi sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu’, nije se dalje otišlo“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga