NVO: Mediji drastično favorizuju SNS

Od dnevnih listova jedino se u „Danasu“ može pronaći kritički odnos prema Vučićevoj stranci

13. mar 2014

Kuća ljudskih prava i demokratije saopštila je danas da je glavni trend kampanje – ogromna podrška medija vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Srpska napredna stranka je favorizovana u pet od posmatranih osam dnevnih listova, zaključak je istraživanja koji je sproveo Centar za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije.

SNS je favorizovana u listovima „Novosti“, „Alo“, „Politika“, „Kurir“ i „Informer“, dok dnevni listovi „Blic“ i „Naše novine“ ove nedelje nisu favorizovali niti jednu stranku. „Danas“ je jedini dnevni list u kojem postoji kritički tekstovi o Srpskoj naprednoj stranci.

Zaključak istraživanja je i da se u listovima „Kurir“ i „Informer“ vodi izuzetno negativna kampanja prema Demokratskoj stranci.

Dnevni list „Informer“ se sve više fokusira i na negativnu kampanju protiv Socijalističke partije Srbije (ove nedelje od 9 članaka o toj stranci, 7 su negativni). Kurir je imao 14 članaka o Demokratskoj stranci i svih 14 su izrazito negativni (nasuprot tome objavljeno je 30 članaka o SNS-u i svi su pozitivni).

Centar za monitoring treću sedmice zaredom analizira pisanje dnevnih listova o političkim strankama u kampanji. Analizirano je 8 dnevnih listova (Danas, Politika, Blic, Alo, Kurir, Informer, Večernje novosti i Naše novine).

Kuću ljudskih prava i demokratije čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga