- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NVO: Krivična prijava protiv Nacionalnog saveta Rumuna zbog diskriminacije Roma

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 iz Beograda podnela je nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv Nacionalnog saveta Rumuna zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti i rasne i druge diskriminacije.

Dopisom koji je na više adresa uputio Nacionalni savet Rumuna navodi se da se doseljavanjem 22 romske porodice sa ukupno 102 lica vrši nasilna asimilacija Rumuna u Ovči, da se time „remeti društveno socijalni život meštana“, odnosno da je potrebno pronaći novu lokaciju za stanovanje Roma i Romkinja, navela je Inicijativa A 11 u saopštenju za javnost.

“Davanjem pune podrške Inicijativnom odboru lokalne zajednice meštana naselja Ovča koji navodi da se i drugi stanovnici Ovče ‘iste vere i kulture’ protive doseljavanju Roma, ali i da sprovođenje radova na izgradnji socijalnih stanova neće dozvoliti, kao i javnim propagiranjem ovih ideja, Nacionalni savet Rumuna stvorio je preduslove za vršenje rasno motivisanih krivičnih dela, organizovanje nasilnih protesta i ugrožavanje bezbednosti Roma i Romkinja”, ocenjuje se u saopštenju.

Inicijativa A 11 je podsetila da su pre samo nekoliko meseci u Ovču doseljene 652 osobe koje su izbegle iz drugih delova bivše Jugoslavije, a tada Nacionalni savet Rumuna nije isticao argumente asimilacije, niti je bilo protesta protiv doseljavanja izbeglica.

“Sve ovo govori u prilog tome da je protivljenje doseljavanju Roma i Romkinja motivisano diskriminatornim stavovima prema ovoj nacionalnoj manjini, a ne rizikom od asimilacije”, ocenjuje se u saopštenju.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine podržao je stavove Inicijativnog odbora lokalne zajednice meštana naselja Ovča i dva lokalna udruženja Rumuna kojim je od gradskih i republičkih vlasti traženo da se zaustavi gradnja stanova za socijalno stanovanje najugroženijih romskih porodica koje žive u kontejnerskim naseljima nastalim posle prinudnih iseljenja neformalnih naselja u Beogradu.

“U kontejnerskim naseljima Romi i Romkinje žive u 14,8 kvadratnih metara stambenog prostora, bez adekvatne infrastrukture i mogućnosti ostvarivanja garantovanih ljudskih prava. Izgradnjom socijalnih stanova u naselju Ovča, ovim porodicama znatno bi se poboljšali uslovi života i unapredilo ostvarivanje njihovog prava na adekvatno stanovanje ali i ostalih ekonomskih i socijalnih prava”, navela je Inicijativa A 11 u saopštenju za javnost .

Podsetili su da pre tačno 10 godina država nije imala snage da spreči proteste protiv doseljavanja Roma i Romkinja u Ovči, što je dovelo do odustajanja od izgradnje socijalnih stanova na ovoj lokaciji.

“Zbog toga očekujemo da nadležno Više javno tužilaštvo u najkraćem mogućem roku preduzme sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdila odgovornost za navedena krivična dela, kao i da ostali nadležni organi osude neprihvatljivo i diskriminatorno postupanje Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine”, navela je Inicijativa A 11.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!