NVO: Izdvojiti 0,1 odsto budžeta za personalnu asistenciju

“Čak ni uklanjane arhitektonskih barijera ništa ne znači bez personalnih asistenata, ako nema ko da mi pomogne da se obučem i izađem napolje"

01. mar 2016

Centar Živeti uspravno iz Novog Sada pokrenuo je danas inicijativu da se iz gradskog budžeta izdvaja 0,1 odsto za program personalne asistencije za osobe sa invaliditetom.

Ta nevladina organizacija je u saopštenju za javnost navela da je usvojen zakonski okvir koji omogućava lokalnoj zajednici da ovu uslugu razvije i omogući građanima.

“Cilj nam je da učesnici u političkim procesima u Novom Sadu prepoznaju pravo na izbor, pristupačnost i mogućnost korišćenja asistencije kao opšti interes i svoj politički cilj. Inicijativa će trajati dok personalni asistenti ne postanu dostupni svima”, piše u saopštenju.

Centar je preneo i izjavu Dragane Marković, profesorice engleskog jezika, koja personalnu asistenciju koristi od novembra 2015. godine i koja je navela da razne povlastice za osobe sa invaliditetom, poput povlastica za struju ili TV pretplatu, nemaju smisla ako nema ko da joj pomogne da ustane iz kreveta, upali svetlo, skuva ručak.

“Čak ni uklanjane arhitektonskih barijera ništa ne znači bez personalnih asistenata, ako nema ko da mi pomogne da se obučem i izađem napolje… I, ustvari, uopšte ne znam na koji način objasniti ljudima koliko je to važna stvar, to jest preduslov za bilo sta drugo”, ispričala je Dragana Marković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga