NVO iz Vojvodine: Bojkot ili glasajte protiv na referendumu o promeni Ustava

"Važeći Ustav Srbije usvojen je takođe na nedemokratski način"

14. jan 2022

Nekoliko nevladinih organizacija iz Vojvodine pozvalo je danas građane da „sami odluče – ili da bojkotuju nelegitimni i besmisleni referendum“ o promeni dela Ustava Srbije, ili „da izađu i glasaju protiv njega“.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Centar za interkulturnu komunikaciju.

Kako su naveli, referendum je „nelegitiman“ i „potencijalne ustavne promene u oblasti pravosuđa su loše i i neće doneti nikakav boljitak u pravu građana na nepristrasno i nezavisno suđenje“.

„Podsećamo da je i važeći Ustav Srbije usvojen takođe na nedemokratski način, kroz politikantske pregovore, sa bezbroj spornih tačaka, i da on nije doneo ništa dobro nikome osim političkoj klasi, a pogotovo ne građanima Vojvodine, koji su njime praktično izgubili autonomiju i čija su prava svedena na procenat“, navedeno je u saopštenju.

Kako je ocenjeno, „jedino rešenje za Srbiju i Vojvodinu je smena vlasti i široko utemeljena Ustavotvorna skupština, koja će stvoriti uslove da Srbija napokon postane moderna, pravna, građanska, civilizovana i decentralizovana država, a Vojvodini ponuditi suštinsku autonomiju“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Referendum
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga