NVO: Hitno reagovati u svim slučajevima kršenja ljudskih prava

Aktivisti PAOR-a i Centra za pravo žena poručili da je svaki dan Dan ljudskih prava

11. dec 2015

Aktivisti Panonske aktivističke organizacije (PAOR) i Centra za pravo žena iz Vršca pozvali su sinoć predstavnike lokalnih, regionalnih i državnih institucija da reaguju svakodnevno i po hitnom postupku u svim slučajevima kršenja ljudskih prava.

Nevladine organizacije su na sinoćnjoj akciji „Svaki dan je Dan ljudskih prava“ razvile u centru Zrenjanina transparente i podsetile na domaće zakone, Ustav Srbije i međunarodne deklaracije UN, koje garantuju ljudska prava.

Oni su ocenili i da se građani na ovim prostorima susreću sa problemima i kršenjem osnovnih ljudskih prava kroz ignorisanje osnovnih životnih i socijalnih potreba, direktnu i indirektnu diskriminaciju i nasilje.

„Zato je potrebno da institucije svaki dan reaguju i zaštite građane u odnosu na njihova bazična ljudska prava“, poručili su zrenjaninski i vršački aktivisti.

Oni su istakli da se rezolucijom UN iz 2010. godine ljudima garantuje pravo na pijaću vodu, a da je građanima Zrenjanina to pravo uskraćeno više od deceniju.

Nevladine organizacije su podsetile i na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, usvojenu 1948. godine, koju je potpisala i Srbija. Oni su dodali da, uprkos tome, u Zrenjaninu danas ima oko 20 osto nezaposlenih, a da u celoj državi nemaju svi pravo na jednaku platu za jednaki rad.

„Svako ko radi u Zrenjaninu ne dobija pravednu i zadovoljavajuću nadoknadu koja njemu i njegovoj porodici obezbeđuje egzistenciju i koja odgovara ljudskom dostojanstvu. Socijalna zaštita ne upotpunjava te nedostatke. Na kraju u kompanijama stranih investitora u Zrenjaninu radnici i radnice nisu u mogućnosti da osnuju ili budu članovi nezavisnih sindikata, već isključivo kompanijskih koji ne štite njihova radnička prava“, objasnili su aktivisti.

Oni su ocenili i da radnici uništenih preduzeća u postupku privatizacije ne mogu da ostvare osnovna radnička prava – na isplatu zaostalih zarada, na odgovarajuće socijalne mere zdravstvene zaštite i otpremnine zbog gubitka radnog mesta.

Kako su naveli, i pored Zakona o zaštiti od diskriminacije, postojanja ombudsmana, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i dalje su diskriminisane i često izložene nasilju žene istopolne orijentacije i romska populacija.

„Posebno su im ugrožena radnička i socijalna prava prilikom zaposlenja, a kasnije i tokom rada. To se odnosi često i na političku opredeljenost radnika u Zrenjaninu, prilikom pokušaja zaposlenja u javnim institucijama. Stranačka opredeljenost ima najčešće presudan značaj za dobijanje posla, a često i za gubljenje istog“, upozorili su aktivisti.

Oni su podsetili i na aktuelnu situaciju sa izbeglicama sa Bliskog Istoka i ocenili da su one izložene grubom kršenju ljudskih prava i u Srbiji. Kako su naveli, manjkavosti postoje i u oblastima pomoći i zaštite žrtava trgovine ljudima.

Aktivisti su pozvali nadležne da reaguju svakodnevno i hitno i da spreče sve slučajeve kršenja ljudskih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga