NVO: Grad da očisti smeće u centru za izbeglice u Subotici

Slika grada koji ne mari za higijenske uslove života i koji nije u stanju da ispuni civilizacijski minimum - da počisti smeće

21. dec 2015

Udruženje građana Centar građanskih vrednosti pozvalo je danas gardske vlasti u Subotici da uklone smeće sa prostora stare Ciglane, u kojem je tokom leta “u nehumanim uslovima” bilo smešteno nekoliko stotina izbeglica iz Azije i Afrike.

Centar građanskih vrednosti je uz saopštenje za javnost medijima dostavio i fotografije na kojima se vidi smeće na tom prostoru, koje se tamo “nagomilava već mesecima”.

“Podsećamo da je lokalna vlast tokom izbegličke krize u Subotici u više navrata odbijala da interveniše na pomenutom prostoru jer je, kako se navodilo, Ciglana u privatnom vlasništvu i zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosa Grad nije dužan da počisti prostor o svom trošku”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je reč o prostoru koji su izbeglice koristile godinama, sve dok nije izgrađen privremeni prihvatni centar nadomak Ciglane koji je osposobljen za upotrebu nakon što je kriza u Subotici “potpuno splasnula”.

Centar građanskih vrednosti je ocenio da bi gradske vlasti trebalo da pokažu dobru volju i razumevanje u ovoj situaciji i da, bez obzira na nerešene imovinske odnose, uklone smeće i urede prostor koji je danas potpuno pust, ali koji i dalje posećuju razne novinarske ekipe iz inostranstva.

“Kakva slika Subotice se u tim prilikama šalje u svet? Slika grada koji ne mari za higijenske uslove života i koji nije u stanju da ispuni civilizacijski minimum – da počisti smeće, i tako u potpunosti sanira posledice izbegličkog talasa kojim je Subotica bila zahvaćena tokom leta ove godine”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga