NVO: Država da stane na put progonu albanskog pekara iz Borče, Vulin šampion u uvredljivim izjavama

"Zabraniti novi skup desničara ispred pekare u Borči"

04. maja 2019

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da su se danas u okolini pekare „Roma“ u Borči pojavili plakati sa pozivom na novo okupljanje protiv njenog vlasnika Mona Đuraja u nedelju, 5. maja, i pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo da hitno reaguju i spreče zastrašivanje Đuraja.

Kako se navodi u saopštenju, ti plakati su se pojavili dan nakon što je održana akcija „Burek solidarnosti u Borči“, a skup je zakazan za 10 časova u nedelju ispred pekare.

„Inicijativa zahteva od MUP-a da zaštiti građane u nedelju pri ovom okupljanju koje predstavlja nastavak kampanje progona i povredu slobode izražavanja nacionalne i etničke pripadnosti. Ponavljamo da nadležno tužilaštvo mora što pre reagovati i procesuirati sve koji su prethodnih nedelju dana podstrekivali, organizovali i učestovali u kampanji zastrašivanja nad vlasnikom pekare ‘Roma’, a koje je svoju kulminaciju imalo prethodne subote praktičnom okupacijom pekare i pokušajima da ona prestane sa radom“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da hitnu reakciju policije i tužilaštva moraju pratiti poruke mira i solidarnosti predstavnika izvršne vlasti i drugih političkih aktera, a ne govor mržnje prema albanskoj zajednici u Srbiji.

„Najnoviji takav primer je izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je u svom novom zahtevu za ‘hitnim razgraničenjem’ kao rešenjem za pitanje Kosova, albanski narod nazvao ‘šiptarima’. Ministar Vulin je nakon skandalozne izjave i relativizacije nasilja ministra Stefanovića postao šampion u uvredljivim izjavama tako što je nakon najave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe da će Vulina tužiti, prokomentarisao da najavu tužbe shvata kao ‘kompliment za doslednost i upornu borbu za istinu'“, dodaje se.

Prošle subote, nekoliko desetina desničara okupilo se ispred pekare Roma u Borči, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjsku glavu i izlepili plakate.

Do toga je došlo zato što je brat vlasnika, koji je bio zaposlen u pekari, objavio na Fejsbuku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca.

Vlasnik pekare Mon Đuraj se ogradio od ponašanja svog brata.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga