NVO: Država da spreči širenje ksenofobije i mržnje prema migrantima u Srbiji

"Uvereni smo da ćutanjem nadležnih organa ksenofobija izlazi iz okvira radikalnih politika i ulazi u sve pore društva stvarajući podele"

16. nov 2020

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja pozvala je danas državne organe da „spreče širenje ksenofobije, diskriminacije i nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“ prema izbeglicama i migrantima koji trenutno borave na teritoriji Srbije.

U saopštenju povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, ta nevladina organizacija je ocenila da je „ksenofobija utkana u praksama i ideologijama pripadnika ekstremno nacionalističkih formalnih i neformalnih grupa, pokreta i organizacija, poput „Narodnih patrola“ i Levijatana“.

Navodi se da su neke od „najrasprostranjenijih neistina u javnom prostoru da su izbeglice i migranti došli kako bi ilegalno i trajno naselili Srbiju, da su zemlje porekla napustili isključivo iz ekonomskih razloga a ne zbog progona i drugih opasnosti, da su sve izbeglice, pogotovo odrasli muškarci, skloni terorizmu i nasilju uprkos činjenici da je većina njih bila upravo žrtva nasilja, da predstavljaju pretnju za bezbednost lokalnog stanovništva i da im je najvažniji cilj da unište nacionalni identitet i srpsku kulturu“.

„Sve navedene, ali i brojne druge predrasude i netačne informacije dovode do pojačanog osećaja iracionalnog straha kod lokalnog stanovništva, ali i do porasta zločina iz mržnje prema izbeglicama i migrantima. Uvereni smo da ćutanjem nadležnih organa ksenofobija izlazi iz okvira radikalnih politika i ulazi u sve pore društva stvarajući podele koje razaraju demokratske vrednosti kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava“, piše u saopštenju.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja osnovali su Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i organizacija Indigo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga