NVO Atina: Državni sekretar na skupu o rodnoj ravnopravnosti udario koleginicu po zadnjici

"Koristio svoju poziciju moći za demonstraciju sile i nasilničko ponašanje”

23. dec 2018

Predstavljanje analize o rodnim stereotipima i rodno zasnovanom nasilju prošlo je u znaku incidenta državnog sekretara Darka Stanića, kojeg je nevladina organizacija Atina prijavila ministru za sport i omladinu Vanji Udovičiću da je jednu koleginicu udario papirima po zadnjici, piše danas novosadski informativni portal 021.

„Svojim ponašanjem, gospodin Stanić je demonstrirao neravnopravnost između žena i muškaraca koja postoji u našem društvu, koristeći svoju poziciju moći za demonstraciju sile i nasilničko ponašanje”, navela je Atina u pritužbi koju je uputila Udovičiću.

Ocenili su da je takvo ponašanje državnog sekretara nedopustivo, uvredljivo i ponižavajuće, kako prema koleginici, tako i prema ostalim prisutnima.

“Napominjemo i da je skup sniman tako da se ovi navodi svakako mogu proveriti i na tom snimku“, saopštila je Atina.

Precizirali su da je Stanić, u periodu kada se na konferenciji govorilo o stereotipima poput onog da „žene nisu dobri vozači“, prilikom izlaska iz sale, rekao: „Pa, da, koja žena dobro vozi? Ne znam nijednu, možda znam jednu, eto jednu“.

“Potom je, napuštajući salu i naočigled svih prisutnih rekao: ‘Ko kaže da žene nisu dobri vozači, je l’ tako?’ i jednu koleginicu papirima koje je držao u rukama udario po zadnjici”, navela je Atina.

Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno-zasnovanog nasilja Atina predstavilo je u Beogradu istraživanje i analizu o korelaciji rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja, na Međunarodni dan solidarnosti 20. decembra.

(Autonomija/021, foto: screenshot) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga