- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUPS: Seniorske kartice za beogradske penzionere prevara i diskriminacija građana van Beograda

Novo udruženje penzionera Srbije (NUPS) saopštilo je danas da seniorska kartica za penzionere u Beogradu ne donosi nikakve privilegije i da je ona bila „samo predizborni trik, koji je duboko neustavan, jer deli penzionere na one koji imaju izbore i one koji ih nemaju“, pošto te da penzioneri nisu dobili ni jednu pogodnost koju do sada nisu imali, osim popusta na pogreb.

U saopštenju se navodi i da su uvođenjem ovih kartica, sa druge strane, građani Srbije podeljeni na one koji žive u Beogradu i ostale.

„Šta suštinski dobijaju beogradski seniori a da to već nemaju, možda tih 15% popusta za pogrebne troškove? Zbog čega je smrt u drugim delovima Srbije skuplja, gde su i primanja manja, a gde nema lokalnih izbora?Ako su namere vlasti bile iskrene i dobronamerne, bazirane na realnim mogućnostima, zbog čega se seniorske kartice date samo seniorima Beograda koji očekuje izbore? Da li čitava Srbija treba da se preseli u Beograd?“, isitiče NUPS.

U saopštenju se ukazuje da čelnici Beograda ovim dele ljude po mestu stanovanja i prave ustavnu diskriminaciju u odnosu na one koji su u mnogo nepovoljnijem položaju i žive sa mnogo manjim standardom od građana Beograda, čime se direktno utiče i na nove podele, animozitete i razlike među ljudima.

„Najveći doprinos svim seniorima Srbije bio bi poništenje diskriminatorskog i neustavnog zakona kojim se otima deo stečene imovine, vrši teror države nad najugroženijima i bitno utiče na povećanje smrtnosti zbog nemogućnosti kupovanja lekova. Vratiti oteto mora biti težišni zadatak aktuelne vlasti, na koji način se ne vrši ‘fiskalna konsolidacija’, već suzbijanjem poreskih, carinskih i akciznih utaja, rada na crno, sive ekonomije, krađa u javnim nabavkama i u JP, posebno električne struje, što je ukupno oko milijardu evra mesečno“, poručuje NUPS.

Ovo udruženje osudilo je, kako su ocenili, manipulaciju građanima Beogada i diskriminacije građana pred Ustavom i zatražilo poštovanje Ustava i osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve, kao i hitno poništenje Zakona o privremenom uređenju načina isplata penzija i vraćanje stečenih prava i imovine onima kojima je oteta, kao i da se sve penzije i plate redovno usklađuju sa rastom cena na malo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!