NUPS: Seniorske kartice za beogradske penzionere prevara i diskriminacija građana van Beograda

"Penzioneri nisu dobili ni jednu pogodnost koju do sada nisu imali, osim popusta na pogreb"

23. nov 2017

Novo udruženje penzionera Srbije (NUPS) saopštilo je danas da seniorska kartica za penzionere u Beogradu ne donosi nikakve privilegije i da je ona bila „samo predizborni trik, koji je duboko neustavan, jer deli penzionere na one koji imaju izbore i one koji ih nemaju“, pošto te da penzioneri nisu dobili ni jednu pogodnost koju do sada nisu imali, osim popusta na pogreb.

U saopštenju se navodi i da su uvođenjem ovih kartica, sa druge strane, građani Srbije podeljeni na one koji žive u Beogradu i ostale.

„Šta suštinski dobijaju beogradski seniori a da to već nemaju, možda tih 15% popusta za pogrebne troškove? Zbog čega je smrt u drugim delovima Srbije skuplja, gde su i primanja manja, a gde nema lokalnih izbora?Ako su namere vlasti bile iskrene i dobronamerne, bazirane na realnim mogućnostima, zbog čega se seniorske kartice date samo seniorima Beograda koji očekuje izbore? Da li čitava Srbija treba da se preseli u Beograd?“, isitiče NUPS.

U saopštenju se ukazuje da čelnici Beograda ovim dele ljude po mestu stanovanja i prave ustavnu diskriminaciju u odnosu na one koji su u mnogo nepovoljnijem položaju i žive sa mnogo manjim standardom od građana Beograda, čime se direktno utiče i na nove podele, animozitete i razlike među ljudima.

„Najveći doprinos svim seniorima Srbije bio bi poništenje diskriminatorskog i neustavnog zakona kojim se otima deo stečene imovine, vrši teror države nad najugroženijima i bitno utiče na povećanje smrtnosti zbog nemogućnosti kupovanja lekova. Vratiti oteto mora biti težišni zadatak aktuelne vlasti, na koji način se ne vrši ‘fiskalna konsolidacija’, već suzbijanjem poreskih, carinskih i akciznih utaja, rada na crno, sive ekonomije, krađa u javnim nabavkama i u JP, posebno električne struje, što je ukupno oko milijardu evra mesečno“, poručuje NUPS.

Ovo udruženje osudilo je, kako su ocenili, manipulaciju građanima Beogada i diskriminacije građana pred Ustavom i zatražilo poštovanje Ustava i osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve, kao i hitno poništenje Zakona o privremenom uređenju načina isplata penzija i vraćanje stečenih prava i imovine onima kojima je oteta, kao i da se sve penzije i plate redovno usklađuju sa rastom cena na malo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga