NUNS: Žalićemo se Evropskoj federaciji novinara na Vučića

"Srbija u političkom i kultorološkom smislu nije zrelo društvo, ona tek sazreva"

28. feb 2017

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković ocneio je da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u stalnom sukobu sa novinarima.

„Novinari jesu tu da podsete šta neko radi i obećava. Novinare svrstati na drugu stranu, govoreći o ‘vama’ i ‘nama’, da su navijači opozicije… Možete se vi neslagati, ali vaša obaveza je da odgovorite na ta pitanja“, kazao je on za televiziju N1.

Naime, u petak, na polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije Leoni, čemu je prisustvovao premijer Aleksandar Vučić, novinari su insistirali da dobiju odgovor na postavljeno pitanje a premijer optužuje da ga prekidaju na nepristojan način i da to čine jer opozicionim predsedničkim kandidatima, za koje on veruje da ih ti mediji podržavaju, ide loše u kampanji.

Pitanje je bilo: Zbog čega nije ispunjeno obećanje da će do Nove godine biti isplaćena zaostala dugovanja nekadašnjim radnicima niških propalih preduzeća. Premijer je tada izbrojao da ga je novinarka N1 prekinula sedam puta, i to ocenio kao „provokaciju“.

Prema rečima Rakovića, NUNS je taj incident svrstao u bazu tipičnih političkih pritisaka u Srbiji i dodao da će to udruženje ovih dana obavestiti Evropsku federaciju novinara o tome.

NUNS je, dodao je, ukazao da je i prošle godine pojačan protisak na novinare. On je kazao da su svi naši medijski zakoni usklađeni sa evropskim standardima, ali da je u praksi drugačije.

„Imate dobre propise, nikad boljih zakona i nikad manje slobode u medijima, nikad teže u medijima, što bi rekao moj kolega Janjić“, dodao je.

Govoreći o Radio-televiziji Vojvodine, ocenio je da je odnos prema ljudima koji rade tamo postao autoritaran, da se novopostavljeni urednici ponašaju cenzorski, u poslednjih godinu, godinu i po.

Raković je rekao da novinarska udruženja nemaju moć da zaštite medijske radnike, te da je bolna tačka ove profesije nedostatak solidarnosti i nedostatak dijaloga između medijskih i novinarskih udruženja.

Prema njegovom mišljenju, premalo je i uzbunjivača i hrabrih novinara i medija u Srbiji.

„Srbija u političkom i kultorološkom smislu nije zrelo društvo, ona tek sazreva“, ocenio je.

Raković se osvrnuo na to što je bivša supruga Siniše Malog, Marija, u intervjuu za KRIK iznela podatke koji optužuju gradonačelnika povodom rušenja u Savamali i u vezi sa njegovom ulogom u tome.

„Može nekome da se dopada činjenica da je to iznela posle razvoda, ali po meni – to su ozbiljne optužbe koje nadležni treba da ispitaju“, rekao je i dodao da se nada da će tužilaštvo izaći sa nekom informacijom.

(Autonomija, N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga