NUNS zabrinut zbog gašenja Njuzvika

"Medijsko tržište u Srbiji politički kontrolisano, u praksi nisu zaživela zakonom propisana pravila i mehanizmi koji bi trebalo da obezbede punu slobodu medija"

03. avg 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas žaljenje i ozbiljnu zabrinutost zbog gašenja magazina Njuzvik (Newsweek) Srbija.

„NUNS žali zbog gašenja časopisa koji je profesionalnom uređivačkom politikom i raznovrsnim sadržajem, posebno obradom specifičnih nekomercijalnih tema od javnog značaja, zauzimao posebnu poziciju u srpskoj galaksije štampe“, navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

Takodje, NUNS je zabrinut zbog obrazloženja izdavača Njuzvika, Adrija Medija grupe (AMG), u kojem se tvrdi da je prestanak izlaženja tog magazina posledica „progona“ ove medijske kompanije po nalogu vlasti i predsednika Republike. AMG poseduje licencu za objavljivanje Njuzvika u Srbiji i Crnoj Gori do kraja 2024. godine ali, kako je saopšteno iz te kompanije, zbog „hajke vlasti i zloupotrebe svih institucija, ovaj uticajni magazin će nestati s tržišta“.

Izdavač to magazina ukazuje i da je „dvomesečna protivpravna blokada svih računa kompanije koja je uvedena bez obrazloženja, kao i bez preciziranja iznosa nepostojećeg (poreskog) duga“, dovela do toga da časopis bude ugašen.

Ne ulazeći u opravdanost pomenutih tvrdnji AMG, NUNS smatra da je medijsko tržište u Srbiji politički kontrolisano i da u praksi nisu zaživela zakonom propisana pravila i mehanizmi koji bi trebalo da obezbede punu slobodu medija.

U NUNS-u ističu da suprotno tržišnoj logici, funkcionisanje i opstanak medija neposredno zavise od političke volje i moći, što direktno ugrožava njihovu civilizacijsku ulogu i misiju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga