NUNS: Uloga REM-a nije da vređa novinare već da reguliše rad elektronskih medija

"Pritisak na naše koleginice i kolege da otkriju izvor informisanja"

11. apr 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da Regulatorno telo ze elektronske medije već duži niz godina ne obavlja svoju dužnost, već se povremeno oglašava nesuvislim saopštenjima u kojima se obračunava sa novinarima i medijima.

U poslednja dva saopštenja Savet REM-a se obračunava sa novinarima i novinarkama iz redakcije Centra za istraživačko novinarstvo i ciničnim pisanjem omalovažava koleginicu Tamaru Skrozzu, navode iz NUNS-a.

„Savet REM–a optužio je novinare i novinarke CINS–a da su falsifikovali izveštaj Službe za nadzor i analizu programa koje emituju mediji, što se može protumačiti i kao svojevrstan pritisak na naše koleginice i kolege da otkriju svoj izvor informisanja“, navode iz NUNS-a.

On podseća da Zakon o javnom informisanju štiti pravo novinara da ne otkrije izvor.

„Novinari i novinarke CINS-a su se više puta obraćali REM-u tražeći pomenuti i druge izveštaje stručnih službi, ali REM nije reagovao. Vodeći se Kodeksom, kolege iz CINS-a su postupile u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom i obratile se REM-u molbom za intervju, a nakon toga i imejlom sa konkretnim pitanjima, međutim REM ni tu priliku nije iskoristio“, navode iz NUNS-a.

NUNS ističe da podržava kolege i koleginice da nastave da rade u interesu javnosti i „zahvaljuje što je CINS upoznao javnost sa činjenicom da stručne službe regulatornog tela i dalje funkcionišu i postupaju po zakonu, iako Savet REM-a često ignoriše Zakon o elektronskim medijima ili postupa protivzakonito i ne pridržava se sopstvenih pravilnika„.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga