NUNS traži zaštitu vlasti za novinarku Vremena Jovanu Gligorijević

"Broj napada i pritisaka na novinare naglo porastao"

08. maj 2020

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na tužilaštvo da zaštiti novinarku nedeljnika Vreme Jovanu Gligorijević od konstantnih pretnji i pritisaka.

U saopštenju NUNS-a navodi da je novinarka već godinama izložena pretnjama i pritiscima zbog pisanja o ženskim pravima, vakcinisanju, ugrožavanju ljudskih prava.

„Poslednja u nizu pretnji upućena joj je onlajn, sa profila izvesnog Dejana Grozdića koji joj je se obratio vređajući je i poručujući joj da će doći dan za naplatu“, navelo je NUNS.

To je prijavljeno Republičkom javnom tužilaštvu na koje NUNS „apeluje da što hitnije preduzme sve neophodne radnje, kako i ovaj slučaj ne bi završio u dugotrajnom predistražnom postupku“.

NUNS podseća da je broj napada i pritisaka na novinare naglo porastao: u prva četiri meseca ove godine to udruženje je zabeležilo 29 napada i 42 slučaja pritiska.

„Ova statistika govori o porastu napetosti i podela koje preovlađuju u našem društvu koje je po oceni Fridom hausa ispalo sa liste demokratskih, i sada pripada hibridnim režimima“, saopštilo je NUNS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga