NUNS traži rehabilitaciju novinara

NUNS traži rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića, koji su pre 12 godina osuđeni na po pet meseci zatvora. U zahtevu se navodi se da nije bilo elemenata za krivično gonjenje trojice novinara i da je "presuda posledica sudske poslušnosti i podređenosti autokratskom režimu"

02. avg 2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je Višem sudu u Beogradu zahtev za rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića, koji su pre 12 godina osuđeni na po pet meseci zatvora, saopšteno je danas iz tog udruženja.

U zahtevu koji je NUNS juče uputio Višem sudu, navodi se da nije bilo elemenata za krivično gonjenje trojice novinara i da je „presuda posledica sudske poslušnosti i podređenosti autokratskom režimu“.

NUNS očekuje od Višeg suda „da odgovarajućim aktom o rehabilitaciji konačno ispravi veliku nepravdu nanetu trojici novinara“, navedeno je u saopštenju.

Ćuruvija, Luković i Janković osuđeni su u martu 1999. godine po tužbi Milovana Bojića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije i direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Trojica urednika i novinara osuđena su zbog teksta objavljenog 5. decembra 1998. godine u listu „Dnevni telegraf“ u kome se Bojić indirektno dovodi u vezu sa ubistvom Aleksandra Popovića, lekara u toj zdravstvenoj ustanovi, navedeno je u saopštenju.

Slavko Ćuruvija, vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa ubijen je 11. aprila 1999. godine, Luković je uhapšen 15. avgustva 2000. i upućen na izdržavanje kazne u Padinsku Skelu, a iz zatvora je pušten 21. oktobra, po osnovu pomilovanja rešenjem tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića.

Novinar Srđan Janković iselio se u Crnu Goru, gde i danas živi i radi.

NUNS smatra da „abolicija kao čin milosrđa jednog od najviših službenika režima Slobodana Miloševića ne sme ostati jedini osnov Lukovićevog oslobađanja, jer ona u suštini ne poništava optužbu i presudu, tim pre što milosrđe nije obuhvatilo Ćuruviju i Jankovića“.

U saopštenju podsećaju da je Izvršni odbor NUNS-a 24. aprila 2009. uputio javni poziv državnim i pravosudnim organima da pokrenu postupak rehabilitacije novinara Ćuruvije, Lukovića i Jankovića ukazujući da je “pravosuđe Srbije imalo punu deceniju da ispravi nepravdu koju su njihovi prethodnici naneli trojici novinara”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga