NUNS: Sramna odluka tužilaštva o odbacivanju krivične prijave zbog napada na novinarku Danasa

"Dokaz da tužilaštvo radi u interesu vladajuće Srpske napredne stranke"

28. apr 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas ocenilo da je „sramna i skandalozna“ odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da ponovo odbaci krivičnu prijavu novinarke lista “Danas” Lidije Valtner zbog napada na nju tokom prošlogodišnje inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Sredinom novembra prošle godine, Prvo osnovno tužilaštvo je, uz objašnjenje da nije nađen osnov za krivično gonjenje, odbacilo krivičnu prijavu novinara koje su tada, kako piše, napali aktivisti Srpske napredne stranke.

Tužilaštvo se tada više oslonilo na iskaze stranačkog obezbeđenja, optuženog za nasilje, nego na fotografije i svedočenja koje pokazuju njihovo ponašanje, navodi NUNS.

To je bio i povod da NUNS zamrzne svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja.

Na tu odluku tužilaštva prigovor je izjavila samo Lidija Valtner.

Više javno tužilaštvo dalo je nalog da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sprovede dokazne radnje saslušanjem osumnjičenih i ispitivanjem oštećene novinarke Valtner.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu juče je objavilo da “iz svih izvedenih dokaza ne proizilazi osnov sumnje da je bilo ko od osumnjičenih na bilo koji način ugrozio sigurnost oštećene pretnjama da će napasti na njen život ili telo”.

Iako je za razliku od prethodnog obrazloženja, Prvo javno tužilaštvo „ovom prilikom izbeglo cinizam i gotovo otvoreno ruganje žrtvama“ – piše NUNS, „ubeđujući ih kako su ih batinaši zapravo štitili“, poslednja odluka tužilaštva ima ogromne negativne efekte, piše u saopštenju.

Ta odluka „ne samo da ne uliva ni pravnu ni bilo koju drugu sigurnost novinarima, već predstavlja još jedan dokaz da ova institucija (tužilaštvo) sve manje radi u skladu s pravom i pravdom a sve više u u interesu jedne strane – vladajuće Srpske napredne stranke„, smatra Izvršni obor NUNS-a.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga