- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS: Skandalozno ponašanje pojedinih medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog skandaloznog ponašanja pojedinih medija prilikom izveštavanja o stradanju Tijane Jurić, ocenjujući da izjava njenog oca Igora Jurića o ucenjivačkom ponašanju pojedinih novinara pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa unesrećenom porodicom.

To je, kako se navodi, protivno osnovnim ljudskim i profesionalnim etičkim normama.

NUNS apeluje na novinare i medije da se u izveštavanju o tragičnim događajima pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda propisanim Kodeksom novinara Srbije.

Novinar ne sme da zloupotrebi emocije ili njihovu nedovoljnu sposobnost rasuđivanja ljudi, ističe NUNS i dodaje da Kodeks novinara obavezuje novinare da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

Obaveza je medija da posebno štite prava i dostojanstva dece, podseća to medijsko udruženje.

Kodeks novinara nalaže i da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudama, pretnjama i proganjanjem izvora informacija.

Novinari naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama.

Obaveza je novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja, i da poštuju pretpostavku nevinosti, ističe se u saopštenju.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!