NUNS: Puna podrška redakciji lista Danas

"Karikatura čuvenog Coraxa, baš kao i u vreme Miloševićeve diktature, proglašena je za govor mržnje i poziv na ubistvo predsednika Srbije"

02. dec 2019

Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije izražava punu podršku redakciji dnevnog lista Danas koja se poslednjih dana, po ko zna koji put, našla na meti protagonista režima Aleksandra Vučića koji krajnje nervozno i bahato demonstriraju otvoreno neprijateljstvo prema medijima čije uređivačke politike ne podležu ukusu vlasti i odolevaju njenim svakodnevnim pritiscima.

Kako se navodi u saopštenju, NUNS zahteva od vlasti da prestane sa pretećom kampanjom protiv slobodnih i nezavisnih novinara i medija kojom se podgreva već uzavrela polarizacija društva. Istovremeno, NUNS poziva medijske radnike, akademsku javnost, organizacije civilnog društva i građane da dignu glas u odbranu slobode izražavanja i informisanja.

– Besomučna kampanja protiv nedeljnika NIN zbog naslovnice sa benignom fotografijom predsednika Srbije na sajmu oružja, u čemu su najviši zvaničnici režima prepoznali poziv na ubistvo Vučića, nastavila se suludim optužbama protiv Danasa. Povod je karikatura na kojoj je aluzijom na naslovnicu NIN-a predsednik Vučić ironično predstavljen kao navodna meta navodnog atentata, kažu iz NUNS-a i dodaju da su poslednja dva dana usledili su rafali najtežih optužbi protiv Danasa, jedinog dnevnog lista koji neumoljivo kritički piše o učestalim korupcionaškim aferama u koje su, sudeći prema izveštavanju medija, najverovatnije upleteni nosioci vlasti i njima bliski ljudi.

– Karikatura čuvenog Coraxa, baš kao i u vreme Miloševićeve diktature, proglašena je za govor mržnje i poziv na ubistvo predsednika Srbije. Uzalud Coraxovo podsećanje da je reč o ironičnoj karikaturi koju ne treba bukvalno shvatati. Preteća kampanja se nastavlja sa jasnim ciljem da se nepodobni mediji zastraše i ućutkaju a sloboda izražavanja i informisanja stave pod potpunu kontrolu režimam navode iz ovog novinskog udruženja.

NUNS ukazuje da međunarodne konvencije kao i domaće zakonodavstvo garantuju slobodu izražavanja, te ovim povodom ponovo podseća na preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2016. godine da države uspostave snažne i efikasne mere zaštite slobode izražavanja i garancije da novinari bez straha mogu da rade svoj posao što je jedan od osnovnih preduslova demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost.

Iz NUNS-a podsećaju i da se prema kriterijumima međunarodnih organizacija u Srbiji poslednjih godina zabrinjavajuće smanjuje nivo slobode govora i javnog informisanja. NUNS je od početka godine evidentirao 108 napada i pritisaka na novinare i medije, najviše u poslednjoj deceniji.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali nestaško
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga