NUNS: Otkriti ko preti smrću Sejdinoviću i Georgijevu

NUNS je Tužilaštvu dostavio i dokaze iz kojih se vidi da su pojedinci pozivali na linč i fizičku likvidaciju Sejdinovića i Georgijeva

12. sep 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obavestilo je danas Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal o pretnjama koje su putem društvenih mreža upućene Nedimu Sejdinoviću, predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), i Slobodanu Georgijevu, novinaru Balkanske istraživačke mreže (BIRN), saopšteno je danas iz tog medijskog udruženja.

U saopštenju se objašnjava da, budući da se radi o porukama koje dovode u pitanje bezbednost Sejdinovića i Georgijeva, NUNS očekuje da će Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, u skladu sa svojim nadležnostima, po službenoj dužnosti, hitno preduzeti sve mere, u skladu sa zakonom, i utvrditi identitete lica koja su pretila dvojici naših kolega, a zatim podići i zastupati optužni akt.

NUNS je Tužilaštvu dostavio i dokaze iz kojih se vidi da su, osim uvreda na nacionalnoj osnovi, pojedinci pozivali na linč i fizičku likvidaciju Nedima Sejdinovića i Slobodana Georgijeva.

„NUNS očekuje brzu reakciju Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal kakva je iskazana u nekim ranijim slučajevima kada su meta bili političari ili neke druge javne ličnosti“, navodi se u saopštenju.

NUNS je upozorilo i pojedine medije, poput tabloida Informer, da svojim pisanjem, ali i falsifikovanjem izjava Nedima Sejdinovića, direktno ugrožavaju bezbednost novinara i saučestvuju u njihovom progonu.

LSV osudila pretnje Nedimu Sejdinoviću

Liga socijademokrata Vojvodine (LSV) najoštrije osuđuje pretnje koje su putem društvenih mreža upućene predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću, saopšteno je danas iz te stranke.

U saopštenju se navodi da u zemlji u kojoj su novinari ubijani i prebijani, vinovnici ovakvih pretnji ne smeju ostati nekažnjeni.

„Činjenica da neki od njih, koji su pretnje uputili, nisu ni skrivali svoj identitet, ukazuje da se osećaju sigurno i da veruju da im ne prete nikakve sankcije“, piše u saopštenju LSV.

U toj stranci su naveli i da očekuju da ih policija i nadležni državni organi u tome razuvere.

LDP: Procesuirati odgovorne za pretnje Georgijevu i Sejdinoviću

Liberalno demokratska partija (LDP) pozvala je danas nadležne organe da u najkraćem roku identifikuju i procesuiraju odgovorne za pretnje koje su putem društvenih mreža upućene predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i novinaru Balkanske istraživačke mreže Slobodanu Georgijevu.

LDP je u saopštenju ocenila da napadi na novinare, kao i na aktiviste različitih politčkih partija i nevladinih organizacija „najbolje oslikavaju stanje u kojem se nalazi Srbija“, kada je reč o poštovanju „principa vladavine prava i slobodnog i tolerantnog društva“.

Ta stranka je pozvala društvo u Srbiji da se „jasno i nedvosmisleno“ odredi prema svakom obliku nasilja i da ga u korenu saseče, kako niko ne bi bio svedok „opšte propasti i nazadovanja prouzrokovanih politikom zločina, nacionalizma i isključivosti“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga