Osude seksističke uvrede Ace Lukasa na račun Žakline Tatalović

"Voditelji su dužni da odlučnije reaguju kada njihovi gosti ispoljavaju govor mržnje"

09. nov 2020

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas seksističke uvrede izrečene sinoć u emisiji Hit tvit na račun novinarke TV N1 Žakline Tatalović.

NUNS je osudio nove napade na Žaklinu Tatalović koja je članica tog udruženja, i istakao da će učiniti sve kako bi joj zaštitili profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad.

Kako je naveo NUNS, Žaklinu Tatalović je u nedelju uveče u emisiji „Hit tvit“ TV Pink na najbrutalniji način vređao i klevetao turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović i nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada kojima je „izložena godinama unazad od državnih funkcionera i tabloidnih novinara samo zato što otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu“.

Udruženje je ukazalo da je urednica i voditeljka emisije Verica Bradić, bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, morala već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, uz napomenu da je žalosna činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog sagovornika.

„Rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu“, naveo je NUNS.

Udruženje je upozorilo da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice, da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima i da zato zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti.

Novinarke protiv nasilja: Nedopustive uvrede upućene Žaklini Tatalović

Grupa Novinarke protiv nasilja ocenjuje kao nedopustivo ponašanje folk pevača Ace Lukasa u emisiji Hit Tvit na TV Pink.

„Tokom cele emisije, ovaj pevač, sa ranijom istorijom nasilja prema ženama, konstantno se osvrtao na ličnost Žakline Tatalović, vređajući njen izgled i dostojanstvo svojim izjavama. Ovakvi napadi, praćeni ponižavanjem novinarki zbog fizičkog izgleda, bez razmatranja njihovih profesionalnih veština, sa zlonamernim ili omalovažavajućim komentarima u vezi sa njihovim stilom oblačenja, predstavljaju primer pokušaja diskreditacije žena u medijima, naročito ako izveštavaju o osetljivim društvenim i političkim temama“, navodi se u saopštenju.

Grupa smatra da je ovakav rečnik nedopustiv, posebno na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

„Zato skrećemo pažnju i uredništvu i voditeljima i voditeljkama emisija koje se emituju uživo da su dužni da odlučnije reaguju kada njihovi gosti ispoljavaju govor mržnje. U suprotnom, oni su saučesnici koji ovakav način komunikacije omogućavaju i ohrabruju“, dodaju.

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B92 i čini je preko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

Zaštitnik građana: Lukas najprimitivnije vređa, ne jenjavaju napadi na novinarke

„U jučerašnjoj emisiji „Hit tvit“ TV Pink pevač Aca Lukas je je na najprimitivniji način izvređao novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović, a da nije oštro upozoren od voditeljke da su njegove reči nedopustive i neprimerene televizijskom nastupu„, naveo je u saopštenju zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je poručio da u proteklih nekoliko meseci napadi na novinare, posebno novinarke, ne jenjavaju.

„Uvrede i ismejavanje novinarki, šta više, sve su češći i brutalniji i upozoravaju na rastuću netrpeljivost, kao i nemogućnost uspostavljanja elementarnog dijaloga u društvu„, upozorio je.

„U pokušaju da bude duhovit i zabavan, tako što je vulgarno ismejao Žaklinu Tatalović, Lukas je na delu demonstrirao pokaznu vežbu verbalnog nasilja, svestan da za takvo ponašanje neće snositi posledice. Ni on, ali i autorka i voditeljka emisije ‘Hit tvit’, kao i TV Pink kao emiter. Jer u već zagađenom javnom govoru mizoginija se podrazumeva, toliko da sve ređe javno osuđujemo uvrede i pretnje koje se upućuju ženama“, konstatuje Pašalić.

Kako je rekao, Zaštitnik građana je kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medijskih udruženja, po ugledu na platformu Saveta Evrope, inicirao i osnovao u Srbiji jedinstvenu medijsku platformu za registrovanje svih napada na novinare, kao reagovanje nadležnih državnih organa.

„Verbalno nasilje na novinarke je i do sada bilo u samom vrhu svih napada i povod da nadalje bude poseban segment u radu medijske platforme. Evidentiranjem ovih napada, njihovom javnom osudom i odgovarajućom sankcijom medijska platforma će nedvosmisleno staviti do znanja da su ovakve pojave nedopustive i kažnjive u našem društvu„, ističe Pašalić.

Zaštitnik građana apeluje na državne organe i institucije da na svakom mestu i u svakoj prilici obezbeđuju uslove za rad novinara i novinarki na njihovim radnim mestima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga