NUNS osudio ponašanje Vesića

"Najdirektnije zastrašivanje urednika i novinara"

18. juna 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas osudilo kao „nedopustivo ponašanje“ zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića jer je izjavio da „ima uvid u internu komunikaciju urednika i novinara televizije N1“.

NUNS je u saopštenju pozvao Posebno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal da istraži „da li je, ko i na koji način neovlašćeno presreo internu komunikaciju u redakciji N1“.

U saopštenju NUNS navodi da Vesić u svojoj „dugoj kampanji“ protiv N1, sa „neargumentovanih kritika“ izveštavanja te televizije prelazi na „najdirektnije zastrašivanje urednika i novinara“ na način koji „nije zapamćen u novije vreme“.

„Tvrdnja da poseduje interni meil koji je urednik N1 uputio novinarima te medijske kuće sračunata je na to da pokaže neograničenu moć aktuelnog režima. Vesić je time demonstrirao bahatost političara za koga ne važe ustav i zakoni ova zemlje„, piše u saopštenju.

Vesić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio da će „objaviti mejl koji je novinarima N1 poslao urednik Jugoslav Ćosić, a kojim im nalaže kako da izveštavaju“.

Televizija N1 je u ponedeljak saopštila da Ćosić novinarima N1 „nikada… nije izdao bilo kakvu direktivu za kampanju protiv gradskih vlasti i zamenika gradonačelnika“, te da „Goran Vesić nije u posedu bilo kakvog e-maila s takvim direktivama jer takav dokument ne postoji“.

Javni funkcioneri su obavezni da odgovaraju na pitanja novinara i po Zakonu o javnom informisanju i medijima su „dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja“, naveo je Izvršni odbor NUNS-a.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga