- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS osudio nacionalistički tekst nedeljnika „Pečat“

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje povodom teksta „Di su naši TV novci“ objavljenom u najnovijem broju nedeljnika Pečat, zbog propagiranja govora mržnje. Potpisnik teksta Miodrag Zarković, inače stalni tv komentator Pečata, izrekao je jezive nacionalističke uvrede na račun rukovodilaca, urednika i novinara Radio televizije Vojvodine.

Jezikom devedesetih koji nedeljnik Pečat svesrdno neguje, „novopridošli rukovodioci“ Informativnog programa RTV se označavaju kao „sve sami antisrpski jurišnici“. U tekstu kojim se ne analizira kvalitet programa RTV, tvrdi se da je vojvođanski javni servis „od jula 2011. potpuno u rukama protivsrpskih kadrova, čija je ostrašćena mržnja prema naciji u čijoj državi žive i deluju bespogovorno dokazana“.

Na meti ove nacionalističke poternice su Sanda Savić, Danica Vučenić i Dinko Gruhonjić, ugledni medijski profesionalci i dobitnici prestižnih novinarskih nagrada.

Autor ovog komentara mržnje na kraju otkriva i motiv svog fanatičnog besa: „Na osnovu uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca RTV-a…teško je izbeći zaključak da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi“.

NUNS ocenjuje da je ovaj tekst objavljen sa ciljem da se diskvalifikuju pojedinci koji značajno doprinose programskom unapređenju i izgradnji Radio televizije Vojvodine u javni servis svih građana, nezavisno od njihovog nacionalnog, verskog, ideološkog ili političkog opredeljenja.

Ovakvim nacionalističkim pamfletima podstiču se ultradesničarske organizacije koje poslednjih meseci sistematski prave spiskove nepodobnih medija i organizacija, optužujući ih za navodnu antisrpsku delatnost. Time se u Srbiji ponovo stvara klima podela na “patriote” i “izdajnike” kakvu smo imali tokom devedesetih, kada su ljudi koji su imali drugačije mišljenje bili izloženi bespoštednoj harangi.

(NUNS)

Podelite ovu stranicu!