NUNS osudio kampanju protiv nedeljnika Kikindske

"Pojedine funkcionere SNS u Kikindi očigledno je zabrinula masovna podrška Bodrožiću i njegovoj redakciji"

25. apr 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da najoštrije osuđuje „orkestriranu kampanju“ koju Srpska napredna stranka poslednjih dana vodi protiv nedeljnika Kikindske i glavnog i odgovornog urednika tog medija Željka Bodrožića.

NUNS je pozvao sve demokratski opredeljene građane i organizacije civilnog društva da iskažu solidarnost sa redakcijom Kikindskih i pomognu da prebrodi novi talas napada čiji je cilj da se uguši još jedan nezavisni medij u Srbiji.

Kako ističu, kampanja koja se vodi putem društvenih mreža i lokalnih medija u Kikindi bliskih SNS-u, usledila je odmah nakon što su organizacije civilnog društva okupljene u Grupi za slobodu medija i brojni prijatelji Kikindskih organizovali akciju solidarnosti sa tim nedeljnikom.

Ta skcija je, podseća se, inicirana kako bi se Kikindskim finansijski pomoglo da taj slobodni i nezavisni nedeljnik nastavi redovno štampanje i posle svog hiljaditog broja. Hiljadu i prvi broj Kikindskih obeležen je 20. aprila veoma posećenom tribinom organizovanom u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

„Pojedine funkcionere SNS u Kikindi očigledno je zabrinula masovna podrška Bodrožiću i njegovoj redakciji koja od prvog broja novina 9. oktobra 1998. godine profesionalno, objektivno i kritički informiše javnost o svim najvažnijim temama, a posebno o zloupotrebama i manipulacijama vlasti. Od tada do danas novine su preživele zloglasni Zakon o javnom informisanju koalicione vlasti SPS-a, JUL-a i radikala, i uz Vranjske postale najkažnjavaniji lokalni štampani medij krajem devedesetih. Novinari Kikindskih su prvi koji su zbog takvih politički montiranih sudskih odluka dobili spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku (2005.), kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (2009.)“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga