- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS: Ostavka ministra policije, zbog napada na članicu Saveta za borbu protiv korupcije

„Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića“, izjavio je za RSE Vukašin Obradović, nakon napada na Miroslavu Milenović, članicu Saveta za borbu protiv korupcije.

Miroslava Milenović fizički je napadnuta u subotu u Beogradu. Milenovićevu su u podne, u haustoru zgrade u kojoj stanuje, sačekali napadači i naneli joj povrede glave i lica, nakon čega su pobegli.

„Policija intenzivno traga za napadačima“, bilo je sve što su o tom događaju rekli za RSE u MUP-a, kao i da Milenović napad nije prijavila policiji.

„Najmanje što u ovom trenutku može da učini ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je da ponudi ostavku. Bez obzira na ishod eventualne istrage. Sama činjenica da je pretučen član Saveta za borbu protiv korupcije dovoljan je razlog za to. Jer ako u ovoj državi policija ne može da zaštiti člana tog Saveta, kakva je onda sigurnost običnih građana. To bi bio moralni čin Stefanovića i dokaz da je Srbija odgovorna i pravna država u kojoj svi građani treba da se osećaju bezbedno. Ako se to ne desi, to će biti samo još jedan od dokaza da u Srbiji svako može biti pretučen bez ikakvih konsekvenci za počinioce“, rekao je Obradović.

Miroslava Milenović rekla je za N1 da je ranije primetila da je nepoznate osobe prate i da je o tome obavestila Službu za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i specijalnog tužioca, ali da od tada nije dobila nikakvu informaciju o istrazi. Ona veruje da je napad na nju u vezi sa objavljivanjem predstojećeg izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o medijima.

NUNS, kako kaže Vukašin Obradović, traži hitan odgovor države. „Ogorčeni smo zbog napada na Miroslavu Milenović. Ovo je opasan presedan koji pokazuje da ne rade institucije, da vlast u državi preuzimaju neke mračne snage koje se ne libe ni da brutalno pretuku ženu. Ovog puta moramo da nateramo organe vlasti da otkriju ko su izvršioci i nalogodavci. Ukoliko se to ne desi, biće to pokazatelj da se država Srbija definitivno raspala.“

Nakon izveštaja o DIPOS-u, diplomatsko-stambeno preduzeće čiji je osnivač država koji je nedavno objavljen, Savet za borbu protiv korupcije pripremio je i novi izveštaj o medijima čije objavljivanje sledi. Vukašin Obradović zaključuje da možda na tom tragu treba tražiti motive onih koji su pretukli Miroslavu Milenović.

„Ovo prevazilazi sve što smo smo do sada doživljavali. Napad na Miroslavu Milenović odslikava atmosferu u društvu u kome je sve dozvoljeno. Nedavno je napadnut i novinar Ivan Ninić, koji je takođe istraživao korupciju. To sve pokazuje koliko je opasno dirati u te stvari jer su životno ugroženi oni koji ukazuju na društvene devijacije. Očigledno je da neki ljudi smatraju da je u ovoj državi sve dozvoljeno, pa čak i pretući čoveka“, kaže Obradović.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!