NUNS: Neprihvatljivo uskraćivanje prava novinarima da predlažu članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

"Nema nijednog opravdanog i razumnog razloga da ubuduće novinari i advokati nemaju predstavnike u devetočlanom Veću Agencije za borbu protiv korupcije"

28. feb 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas najoštrije protivljenje i protest što je Nacrtom Zakona o sprečavanju korupcije novinarskoj struci ukinut status predlagača članova Veća Agencije za borbu protiv korupcije.

“Zakonskim nacrtom je predviđeno da se status predlagača ukine novinarima i advokatima. Tim povodom NUNS ukazuje da te dve nezavisne profesije umaju izuzetno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i da nema nijednog opravdanog i razumnog razloga da ubuduće novinari i advokati nemaju predstavnike u devetočlanom Veću Agencije za borbu protiv korupcije, inače ključnom telu za rad i kontrolu agencije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je to i u neskladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), a na koje se Ministarstvo pravde poziva.

U aktuelnom Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije piše da članove Odbora Agencije bira Skupština Srbije na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: Administrativnog odbora skupštine, predsednika Republike, vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i novinarska udruženja, putem zajedničkog dogovora.

NUNS je podsetio da je prošle godine Skupština Srbije na usaglašeni predlog UNS-a i NUNS-a za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabrala novinara Živojina Rakočevića.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga