NUNS, NDNV i UGS: Suprotstaviti se daljem unižavanju profesije

"Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara"

02. maja 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su novinare da se sutra pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Pozvali su medijske radnike da se na Svetski dan slobode medija 3. maja, uključe u međunarodnu akciju i u pet do 12 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije i učine sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana.

„Uloga i cilj novinara mora biti slobodno i odgovorno informisanje i doprinos kritičkom javnom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika“, ističe se u proglasu dva novinarska udruženja i sindikata Nezavisnost.

Ocenjuje se i da vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politike medija.

„Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija“, ističe se u proglasu.

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90. mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, navedeno je u saopštenju.

Na Međunarodni dan slobode medija udruženja i sindikati ukazali su na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoj opstanak i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Podsećaju i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i „Nezavisnost“ ponovili su zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi.

Zahtevaju i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga