NUNS: I posle dve i po decenije nerasvetljeno ubistvo novinarke Dade Vujasinović

"Poražavajuća je činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi"

07. apr 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da se sutra, 8. aprila, navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i da taj zločin još nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa.

Kako se navodi u saopštenju, NUNS je naveo da je „poražavajuća činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi zbog čega i strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva“.

„Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „prvobitna istraga konstatovala da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njena porodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu poverovale“.

NUNS je naveo da je proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali na „brojne propuste istražnih organa tvrdeći da je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga“.

U januaru 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupi dokaze o ubistvu, a obrt u istrazi utemeljen je na veštačenju balističara koji je 2008. osporio zvaničnu verziju o samoubistvu.

Holandski forenzički institut je pre tri godine veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga