NUNS i NDNV:Radio Subotica pod direktnim partijskim uticajem

Nedavno imenovana glavna urednica Tatjana Milošević grubo prekršila zakonske, profesionalne i etičke standarde i principe novinarstva.

26. juna 2014

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da nova dešavanja u redakciji Radio Subotice ukazuju da je uređivačka politika tog medija stavljena pod direktan partijski uticaj Saveza vojvođanskih Mađara i Socijalističke partije Srbije.

NUNS i NDNV su u saopštenju pozvali uredništvo programa Radio Subotice na srpskom jeziku da uređivačku politiku podredi isključio javnom interesu.

„Medij, čiji je osnivač lokalna samouprava i koji putem budžeta finansiraju svi poreski obveznici grada Subotice, mora biti objektivan, nepristrasan i otvoren u informisanju građana o svim temama od javnog značaja. Na to su mediji obavezani Ustavom, medijskim zakonima Srbije i međunarodnim konvencijama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je vršilac dužnosti glavne i odgovorne urednice srpskog programa Radio Subotice Tatjana Milošević odbila u ponedeljak 23. juna da objavi saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke.

Saopštenje GO DS koje Radio Subotica nije emitovala, objavili su svi lokalni mediji, državna novinska agencija Tanjug i javni servis RTV Vojvodine.

Slušaoci Radija Subotice mogli su da čuju samo obrazloženje zašto saopštenje DS-a, u kom se kritikuje gradonačelnik Jene Maglai, neće biti emitovano.

NUNS i NDNV su ocenili da je nedavno imenovana glavna urednica Tatjana Milošević time grubo prekršila zakonske, profesionalne i etičke standarde i principe novinarstva.

„Zato pozivamo osnivača ove medijske kuće – Skupštinu grada Subotice, da razmotri svoja kadrovska rešenja u Radio Subotici kako bi obezbedila uslove za nepristasno i objektivno informisanje svih svojih građana“, navela su novinarska udruženja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga