NUNS i NDNV zahtevaju da se pronađu i kazne napadači na novinare N1 u Višegradu

Mediji da podsećaju na zla koje su nacionalističke ideologije prouzrokovale, od kojih se ni do danas nismo oporavili.

13. mar 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su večeras od nadležnih državnih organa Srbije da uzmu aktivno učešće u otkrivanju identiteta, privođenju i kažnjavanju napadača na novinare N1 u Višegradu, s obzirom da je moguće da su među napadačima i državljani Srbije, koji su organizovano došli na profašistički skup Ravnogorskog pokreta u ovom bosanskom gradu.

NUNS i NDNV su u saopštenju naveli da država Srbija treba da ponudi iskrenu pomoć nadležnim organima susedne države u rasvetljavanju fizičkog napada na reporterku i snimatelja N1 televizije, ali i da osudi ovaj ekstremistički skup u kojem je učestvovao veliki broj građana Srbije, a koji je organizovan povodom obeležavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.

“Ovaj incident još jednom nas je podsetio koliko je težak položaj novinara i medijskih poslenika u celom regionu, pogotovo s obzirom na progresivan rast nacionalističkih i ekstremističkih pokreta u kontekstu nezaceljenih rana iz ratova devedesetih”, navodi se u saopštenju za javnost.

NUNS i NDNV pozvali su novinare i medije da, i pored pretnji i napada, ne odustanu da kritički izveštavaju sa skupova na kojima se propagiraju mržnja, strah i nasilje, i da neprestano podsećaju na zla koje su nacionalističke ideologije prouzrokovale tokom devedesetih godina prošloga veka, od kojih se ni do danas nismo oporavili.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga