NUNS i NDNV zabrinuti zbog ugrožavanja ideje javnih servisa

Najavu smanjenja pretplate sa 500 na 150 dinara ima smisla čitati jedino u kontekstu predizbornih aktivnosti

13. nov 2015

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da najava promene Zakona o javnim medijskim servisima predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje prolongiranje uspostavljanja uslova za nezavisan rad ovih važnih institucija za društvo i građane.

U saopštenju novinarskih udruženja se ističe da najavu smanjenja pretplate sa 500 na 150 dinara ima smisla čitati jedino u kontekstu predizbornih aktivnosti s obzirom na činjenicu da će trošak prikupljanja pretplate sa ovako niskim iznosima, po svemu sudeći, biti približan, a možda čak i veći od sakupljenih sredstava.

Sa druge strane, dodaje se, nastavak finansiranja iz budžeta predstavlja „omču oko vrata“ javnih servisa koju država, odnosno vlast može zatezati po potrebi, u slučaju da nisu dovoljno „kooperativni“, odnosno ukoliko svoju uređivačku politiku usmeravaju građanima a ne vladajućoj eliti.

„NUNS i NDNV smatraju da je tragično što je propuštena cela godina da se izvrše sve pripremne aktivnosti za uvođenje pretplate, odnosno takse, i da se kroz široku društvenu akciju ukaže građanima da će oni svakako plaćati rad javnih servisa, svejedno da li direktno ili iz budžeta“, navodi se u saopštenju.

U novinarskim udruženjim su poručili i da je, takođe, propuštena i prilika da se građanima objasni da direktno plaćanje pretplate javnim servisima stvara uslove da oni rade, pre svega, u njihovom, a ne u interesu predstavnika elite.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga