- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS i NDNV zabrinuti za urednike i novinare RTV-a

NUNS i NDNV izrazili su danas, posle ostavke generalnog direktora i nedavne političke smene programskog direktora, zabrinutost za sudbinu onih urednika i novinara Radio-televizije Vojvodine koji su svojim “predanim profesionalnim angažmanom i integritetom dali ogroman doprinos da ova medijska kuća u proteklih pet-šest godina ostvari značajan kvalitativni korak napred i postane nešto što je veoma blisko javnom medijskom servisu u službi građana”.

“Ohrabreni smo činjenicom da su zaposleni na RTV javno demonstrirali solidarnost i hrabrost, potpisujući zajedničko saopštenje u kojem su upozorili na političke pritiske u kući, i ističemo da su solidarnost i hrabrost nešto što treba da bude karakteristika novinarske profesije, pogotovo u vremenima kada je izložena veoma ozbiljnim izazovima kao danas”, navodi se u saopštenju dva novinarska udruženja.

NUNS i NDNV su istakli da su događaji na RTV-u “na najozbiljniji način otvorili i pitanje” položaja javnih medijskih servisa, kao i zakonskog okruženja u kojem oni funkcionišu, ali i vladavine prava, “s obzirom na činjenicu da vlast učestalo krši zakone koje je sama donela”.

“Eklatantno nepoštovanje zakona, i u medijskoj sferi, svakako može uticati na otvaranje najvažnijih pregovaračkih poglavlja sa EU a koja se odnose na suštinsku promenu društva – odnosno vladavinu prava”, navodi se u saopštenju.

Slučaj RTV-a je, smatraju NUNS i NDNV, otvorio i pitanje položaja i funkcionisanja regulatornog tela za elektronske medije, koje se ispostavilo “ne kao deo rešenja nego kao jedan od najznačajnijih problema medijske scene”.

NUNS i NDNV ističu da sa velikom pažnjom prate dalje događaje i pružaju punu podršku kolegama da zaštite svoja prava, “među kojima je svakako i pravo da profesionalno obavljaju svoj posao”.

“O svim događajima konstantno obaveštavamo međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda, ali i demokratskih procesa uopšte, u uverenju da će se one još aktivnije uključiti u rešavanje nagomilanih problema u medijskoj sferi naše zemlje”, kažu NUNS-u i NDNV-u.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!