NUNS i NDNV: Vlast odbija da prenese besplatne akcije novinarima

Želja vlasti da zadrži uticaj na uređivačku politiku ovih medija

28. juna 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) istakli su danas da vlast, odbijanjem da prenese besplatne akcije zaposlenima u onim medijima koji nisu imali uspešne aukcijske prodaje, nastavlja da krši medijske zakone.

NUNS i NDNV su u zajedničkom saopštenju podsetili da su u procesu izlaska države iz medija zaposleni u 17 medija dobili pravo na besplatne akcije, ali da su do danas ovo pravo ostvarili samo uposlenici u sedam medija.

„Iza ovog protivzakonito prolongiranog procesa krije se očigledno želja vlasti da zadrži uticaj na uređivačku politiku ovih medija, pogotovo u izbornom periodu, a ova politička instrumentalizacija dovela je do toga da se oni iscrpljuju radeći u potpunoj neizvesnosti koja im onemogućava normalno poslovanje“, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV su ocenili da u pojedinim slučajevima ovo prolongiranje ima za cilj i gašenje medija i prisvajanje njihove imovine.

Medijska udruženja su istakla da odgovornost za kršenje zakona podjednako snose i Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo privrede, koje je je poslove prenosa besplatnih akcija preuzela od ugašene Agencije za privatizaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga