- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS i NDNV: U Sremskim Karlovcima polovina novca – novosnovanom mediju bez impresuma

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da je u Sremskim Karlovcima nastavljena neprihvatljiva praksa dodeljivanja javnih sredstava medijima bliskim vlasti.

„Polovinu novca, odnosno 1,5 milion od ukupno tri namenjenih po konkursu, dobio je potpuno nepoznati novosadski portal brif.rs, koji je registrovan pre dva mesecai i koji je, vrlo očigledno, blizak Srpskoj naprednoj stranci“, naveli su NUNS i NDNV.

Dodaje se u saopštenju i da taj „portal nema ni impresum, što je obaveza koju predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima“.

Staleška uduženja su navela i da je to urađeno „kroz komisije u kojima nema predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja i koje očigledno samo sprovode prethodno donete političke odluke“.

NUNS i NDNV smatraju da je serija loših, „čak tragikomičnih vesti sa lokalnih konkursa za javno informisanje, samo potvrda da je sistem konkursnog sufinansiranja uzurpiran od strane vlasti“.

To je urađeno „kako bi se usmerila sredstva za poslušne medije i političku propagandu, što je sasvim suprotno zakonski definisanom javnom interesu“.

Novinarska udruženja su upozorila članove komisija da, zbog ovakvih odluka, snose ogromnu odgovornost.

Pozvali su Državnu revizorsku ustanovu da izvrši temeljnu reviziju lokalnih konkursa za javni interes u sferi javnog informisanja „zbog uočenih i javno saopštenih mnogobrojnih nepravilnosti“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!