NUNS i NDNV: Smene na RTV su otvoreni politički pritisak

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a sa predstavnicima EU, OEBS-a i Saveta Evrope o RTV

19. maja 2016

Smene urednika u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) predstavljaju otvoren politički pritisak i ozbiljno narušavaju samostalnost i nezavisnost javnog servisa, ocenili su danas predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i predsednik NDNV Nedim Sejdinović u razgovoru sa predstavnicima OEBS-a i EU u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Obradović i Sejdinović su danas razgovarali sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, šefom misije OEBS Peterom Burkhardom i šefom misije Saveta Evrope u Beogradu Timom Kartrajtom.

Obradović i Sejdinović su upoznali ambasadore sa svojim viđenjem zbivanja u RTV i izrazili veliku zabrinutost zbog kadrovskih promena, načina na koji su smenjeni dosadašnji urednici i ozbiljnih posledica koje mogu nastati po program vojvođanskog javnog servisa.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a su posebno ukazali na, kako su rekli, „nedopustiv odnos vlasti“ prema javnim servisima koji moraju da služe interesima građana, a ne političkih stranaka.

Oni su Regulatorno telo za elektronske medije označili jednim od generatora problema jer, kako su naveli, umesto da svojim aktivnostima učvršćuje samostalnost i nezavisnost RTV i RTS, svojim delovanjem doprinosi uspostavljanju partijske kontrole u javnim servisima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga