NUNS i NDNV: Skandalozne sudske presude protiv novinara Cvetkovića

Znak da je sud poslužio kao sredstvo obračuna sa nepodobnim novinarom?

14. mar 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da su presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je novinar Stefan Cvetković osuđen na ukupno dve godine i tri meseca zatvora i novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara, u potpunosti skandalozne i da moraju da budu poništene na višim sudskim instancama.

„Zahtevamo takođe da nadležna pravosudna tela procene da li je sudija (Cveta Kajević Grubišić), koja je donela ovakve presude, uopšte kompetentna da obavlja sudijsku dužnost“, navodi se u zajedničkom saopštenju ta dva novinarska udruženja.

NUNS i NDNV su naveli da ih zabrinjava činjenica da su presude donete na osnovu privatnih krivičnih prijava funkcionera Srpske napredne stranke, i to koordinatora SNS-a za južni Banat Branka Malovića, predsednika opštine Alibunar Predraga Belića, kao i funkcionera SNS-a Dejana Simeunovića, što može biti znak da je sud poslužio kao sredstvo obračuna sa nepodobnim novinarom.

„Presude predstavljaju primer dubokog nerazumevanja međunarodnih i domaćih standarda slobode izražavanja i slobode medija, izazivajući ozbiljnu sumnju u Ustavom garantovanu nezavisnost sudova“, ocenili su NUNS i NDNV.

Dva novinarska udruženja najavila su da će obavestiti i međunarodne organizacije, od kojih će zahtevati da reaguju na presude koje su u potpunoj suprotnosti sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, kao i sa usvojenim konceptom medijskih sloboda u demokratskim društvima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga