NUNS i NDNV: Skandalozna izjava Bajatovića o RTV

Bajatović se priključio kampanji koju ultranacionalistički mediji vode protiv vojvođanskog javnog servisa

09. mar 2013

Nezavisno uduženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas kao skandaloznu izjavu funkcionera Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušana Bajatovića koji zahteva promenu uređivačke politike Radio-televizije Vojvodine i preti smenom rukovodećih ljudi.

Ta dva novinarska udruženja su u zajedničkom saopštenju ocenila da je ta izjava skandalozan pritisak na javni servis i njegovu nezavisnost, kao i direktan udar na medijske slobode.

Pri izricanju optužbi na, kako kaže, pristrasnu uređivačku politiku RTV-a, Bajatović se nije pozvao ni na jedno istraživanje, niti je izneo činjenice koje na bilo koji način mogu da potkrepe njegovu tvrdnju.

„Namerno je zaboravio – ili nije ni znao za to – da su monitorinzi medijskih sadržaja upravo utvrdili da je RTV jedna od retkih medijskih kuća koji su tokom predizborne kampanje izveštavali uravnoteženo i profesionalno“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Bajatović se tom izjavom priključio kampanji protiv vojvođanskog javnog servisa koja je započeta prilozima u ultranacionalističkim medijima, koje „uređuju ili za njih pišu upravo Bajatovićevi (bivši?) politički prijatelji“.

U saopštenju se ocenjuje i da Bajatović medije doživljava isključivo kao sredstvo za političku promociju.

NUNS i NDNV pružaju podršku kolegama sa RTV-a i veruje da će izdržati javne i druge pritiske i nastaviti sa unapređenjem programa i promocijom kritičkog i profesionalnog novinarstva, zaključuje se u saopštenju.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije i predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a za Vojvodinu Dušan Bajatović izjavio je juče da ta stranka traži da se promeni uređivačka politika u Radio-televiziji Vojvodina.

„Ukoliko se hitno ne promeni uredjivačka politika, tražićemo smenu svih rukovodećih ljudi u RTV“, rekao je Bajatović.

(Beta/Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga