NUNS i NDNV: SBB da objasni građanima zašto je onemogućio pristup pojedinim kanalima

Onemogućili gledanje kanala HRT1, HRT2 i OBN tokom jučerašnjeg dana

06. avg 2015

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) istakli su danas da zahtevaju od uprave SBB-a da građanima objasni na osnovu kojeg akta je onemogućila gledanje kanala HRT1, HRT2 i OBN tokom jučerašnjeg dana.

U saopštenju novinarskih udruženja se poručuje da isključenje tih kanala nije u skladu sa Obaveštenjem koje je povodom Dana žalosti prosledilo Regulatorno telo za elektronske medije, te da se stoga može pretpostaviti da je u pitanju ili interna odluka SBB-a ili politička naredba „odozgo“.

U NUNS-u i NDNV-u su ocenili da je i jedno i drugo u potpunosti neprihvatljivo i nezakonito postupanje.

„NUNS i NDNV zahtevaju od onih koji su doneli odluku o isključenju kanala da prestanu da potcenjuju građane Srbije, koji imaju pravo da dobijaju i procenjuju informacije sa raznih strana, tim pre jer ovo nije prvi put da pojedini kablovski operateri arbitrarno građanima onemogućavaju pristup pojedinim medijskim sadržajima“, piše u saopštenju novinarskih udruženja.

U njemu se upozorava i da postoji opasnost da ovakav mehanizam uklanjanja kanala ubuduće posluži za cenzurisanje sadržaja koji su u suprotnosti sa vladajućom politikom i da se upravo stoga insistira da se ovaj slučaj razjasni do kraja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga