NUNS i NDNV: Savez vojvođanskih Mađara vređa novinare

Umesto da argumentima odgovori na tekst i dokumentaciju koja ga prati, lokalni odbor SVM-a vređa novinare, nazivajući ih "partijskim aktivistima pod maskom novinara"

28. feb 2015

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je saopštenje lokalnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Malog Iđoša povodom teksta „Sporna industrijska zona u M. Iđošu“, koji je objavio Vojvođanski istraživačko analitički centar (VOICE), „potpuno neprimereno i da predstavlja atak na medijske slobode“.

„Umesto da argumentima odgovori na tekst i dokumentaciju koja ga prati, lokalni odbor SVM-a vređa novinare, nazivajući ih ‘partijskim aktivistima pod maskom novinara’, a članak ‘zlonamernim’ i prepunim ‘neistina i laži’ i ‘lažnih optužbi'“, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV podsećaju da u saopštenju stoji da „ni SVM, ni rukovodstvo lokalne samouprave, a ni vojvođanski Mađari nemaju razloga za objašnjavanje“, odnosno da argumentima odgovore na članak.

„Reakcija ove političke partije još jedan je dokaz da političari ne razumeju da mediji nisu, odnosno ne bi trebalo da jesu sredstvo za njihovu promociju, već da imaju važnu, kontrolnu funkciju u društvu, a to se posebno odnosi na istraživačko novinarstvo“, smatraju dva novinarska udruženja, i dodaju da bi, umesto da vređaju novinare, predstavnici vlasti morali da „u skladu sa javnim interesom pospešuju kritičku ulogu medija u društvu, kao i transparentnost svog rada“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga