NUNS i NDNV: Protivzakonito tražiti JMBG za akreditaciju novinara

“Za akreditovanje bi trebalo da bude dovoljna samo novinarska legitimacija, jer bi poverljivi podaci mogli biti zloupotrebljeni na različite načine, pa i za ugrožavanje prava novinara”

05. apr 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas da pojedine političke stranke i institucije protivzakonito za akreditovanje novinara traže i poverljive podatke kao što su JMBG ili broj lične karte.

Dva novinarska udruženja pozvala su da se odmah prestane sa takvom praksom, a kolegama novinarama poručili su da čuvaju svoje lične podatke, a da o eventualnom kršenju zakona i sprečavanju rada obaveste novinarska udruženja, kao i kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

“Nedavno je i Poverenik podsetio da su organi vlasti dužni da se, vršeći akreditaciju novinara pridržavaju elementarnih principa Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – svrsishodnosti i srazmernosti“, piše u saopštenju dva udruženja.

Kako se navodi, obrada više podataka nego što je potrebno predstavlja povredu člana 8. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a isto se odnosi i na druge organizatore događaja.

“Za akreditovanje bi, osim u iznimnim slučajevima predviđenim zakonom, trebalo da bude dovoljna samo novinarska legitimacija, jer bi poverljivi podaci mogli biti zloupotrebljeni na različite načine, pa i za ugrožavanje prava novinara”, podseća se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga