NUNS i NDNV: Proterivanje stranog dopisnika je međunarodni incident

"Srbija ponovo liči na zemlju iz filma 'Balkanski špijun'"

19. feb 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih inostranih medija, belgijskog državljana Filipa Bertinšana predstavlja „međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji“.

„Očigledno da Filip Bertinšan, koji godinama živi u Beogradu i koji je među kolegama poznat po visokom nivou profesionalizma, smeta aktuelnoj vlasti upravo zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji i što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao ‘velikog reformatora’, odnosno zato što prikazuju stvari u Srbiji upravo onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, a posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode uzražavanja“, navodi se u u saopštenju NUNS i NDNV.

Ova novinarska udruženja građane upozoravaju da se Bezbednosno-informativna agencija (BIA) „u potpunosti vratila u devedesete godine“, te navode da je BIA temeljno saslušavala Bertinšana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

„Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma ‘Balkanski špijun’, u kojoj ‘stranci’ predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertinšanu odbije produženje zahteva za produženje boravka – on naime, prema policiji i BIA-i, predstavlja ‘pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti'“, ukazuju udruženja.

U saopštenju se dodaje da Filip Bertinšan u Beogradu živi od 2007. godine, da je oženjen je državljankom Srbije sa kojom ima i petogodišnju kćerku, te da nikada nije imao bilo kakvih problema sa policijom, a da su njegovi izveštaji primer su novinarskog profesionalizma.

NUNS i NDNV iskazali su solidarnost sa kolegom Bertinšanom, te spremnost da mu pruže podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim međunarodnim aktima, „a koja se tiču svakog građanina ove zemlje“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga