NUNS i NDNV: Primereno kazniti napadača na novinara Čupića

Po Krivičnom zakoniku napad na novinare se smatra napadom na službeno lice

06. maj 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) tražili su danas od nadležnih državnih organa da hitno rasvetle napad na urednika vršačkog portala E-Vršac Aleksandra Čupića i primereno kazne napadača.

U saopštenju novinarskih udruženja se pozdravlja brza reakcija policije koja je uhapsila osumnjičenog koji jeČupića namerno udario kamionetom u selu Parta u blizini Vršca.

Kako se objašnjava, napadač je sin lokalnog biznismena o čijem radu je Čupić, se trenutno nalazi u vršačkoj bolnici, gde se oporavlja od posledica napada, napisao nekoliko tekstova u proteklom periodu.

„NUNS i NDNV podsećaju da se po Krivičnog zakoniku napad na novinare smatra napadom na službeno lice i da su predviđene posebne sankcije za ugrožavanje njihove bezbednosti“, navodi se u saopštenju NUNS i NDNV.

U njemu se dodaje i da je u Srbiji bezbednost novinara već dugo ozbiljno ugrožena, a da je jedna od izuzetno važnih obaveza Srbije u pregovaračkom procesu sa EU – podizanje nivoa bezbednosti osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja i oštro sankcionisanje napada na njih.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga