NUNS i NDNV: Potrebni stručnjaci, a ne partijski poslušnici

Ministarstvo kulture i informisanja mora biti povereno ljudima kojima je u prvom planu stručnost, a ne partijska pripadnost

16. avg 2013

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovali su na vladajući blok da pri rekonstrukciji vlade „vodi računa o tome da na odgovorna mesta u Ministarstvu kulture postave ljude koji imaju znanja i sposobnosti da istinski pokrenu medijske reforme koje nedopustivo kasne“.

„Uloga Ministarstva u ovom važnom poslu je od ogromnog značaja i zato je značajno da on bude poveren ljudima kojima je u prvom planu stručnost, a ne partijska pripadnost“, navodi se u saopštenju ova dva novinarska udruženja.

Ona su upozorila da brzo usvajanje kvalitetnih medijskih zakona bitno je i za medijsku scenu, koja se nalazi u dubokoj krizi, ali i za proces evropskih integracija Srbije.

„U izveštaju Evropske unije o napretku Srbije u evro-integracijama posebna pažnja biće posvećena sprovođenju Medijske strategije. Skoro dve godine posle usvajanja Strategije situacija u Srbiji je ostala potpuno nejasna i konfuzna“, podsećaju NUNS i NDNV

Oni ističu da mediji i novinari ne mogu da čekaju da se novi ministar „uhodava i shvati ozbiljnost situacije“, posebno s obzirom na činjenicu da bi Zakon o javnom informisanju i medijima morao uskoro da krene u skupštinsku proceduru, a da je planirano da o Nacrtu zakona o elektronskim medijima već krajem ovog meseca počne javna rasprava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga