NUNS i NDNV: Postavljanje pitanja je obaveza novinara

NUNS i NDNV insistiraju da se Srđan Mihajlović, direktor RTV Vojvodine, javno izvini Svetlani Božić Krainčanić

13. apr 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da Svetlana Božić Krainčanić, novinarka RTV Vojvodine, postavljajući pitanja premijeru Aleksandru Vučiću, nije prekršila nijednu pravnu, etičku ili profesionalnu normu.

NUNS i NDNV su u zajedničkom saopštenju naveli da očekuju da rukovodstvo RTV Vojvodine reši nastali problem unutar kuće i omogući Svetlani Božić Krainčanić da nastavi da se bavi svojim poslom bez ikakvih pritisaka ili posledica, uključujujući povlačenje rešenja o kažnjavanju.

„NUNS i NDNV podsećaju da je obaveza svih novinara, a posebno onih koji su zaposleni u javnom servisu, da nosiocima državnih funkcija postavljaju sva pitanja koja su od interesa za građane Srbije“, piše u saopštenju novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV su upozorili da mediji ne smeju da podlegnu pritiscima i atmosferi straha koju stvara vlast i moraju da zaštite ugled i profesionalni integritet novinara.

„Zbog toga, NUNS i NDNV insistiraju da se Srđan Mihajlović, direktor RTV Vojvodine, javno izvini Svetlani Božić Krainčanić, ali i svim novinarima i novinarkama RTV Vojvodine koji su godinama ulagali mnogo truda, znanja i hrabrosti i stvorili od ove medijske kuće primer javnog servisa u službi građana“, piše u saopštenju NDNV.

Novinarka RTV Svetlana Božić Krainčanić postavila je na konferenciji za novinare pitanje predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se premijer pita da li se odriče politike devedesetih i Vojislava Šešelja.

To pitanje su na spisku delili aktivisti nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, koji su u vreme održavanja konferencije za novinare protestovali ispred zgrade Vlade Srbije.

Novinarka je zbog toga kažnjena smanjenjem plate odlukom direktora RTV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga