NUNS i NDNV podržavaju inicijativu da se biblioteci da ime Mirka Đorđevića

Srbija da se oduži onima koji su ogromnu energiju i hrabrost ulagali, u želji da od nje naprave normalnu i modernu državu, a zbog toga su za života bili i proganjani

15. mar 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podržali su danas inicijativu građana sremskog sela Šimanovci da lokalna biblioteka dobije ime po publicisti i religiologu Mirku Đorđeviću.

“Mirko Đorđević je ostavio neizbirisiv trag u našoj kulturi i medijskom životu, i imenovanje biblioteke je prvi, ali značajan korak u očuvanju sećanja na ovog velikana, koji svojom intelektualnom i moralnom veličinom treba da bude putokaz novim generacijama”, naveli su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da bi Srbija morala da se oduži onim ličnostima koje su ogromnu energiju i hrabrost ulagali, u želji da od nje naprave normalnu i modernu državu po meri čoveka, a zbog toga su za života bili skrajnuti, pa čak i proganjani.

Meštani sremskog sela Šimanovci pokrenuli su inicijativu da seoska biblioteka dobije ime po pokojnom književniku, publicisti, sociologu religije i profesoru Mirku Đorđeviću (1938-2014).

Inicijativu je podržalo više od 100 meštana, zatim prosvetni radnici iz lokalne škole, kao i petnaestak javnih ličnosti iz sfere kulture iz celog Srema.

Mirko Đorđević je bio je oštar kritičar vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC), iako je i sam bio hrišćanski vernik. Za SPC je govorio da, kao politička snaga, ima ogroman uticaj u društvu, a za vodeće ljude te verske zajednice govorio je da su svoji konzervativnim shvatanjima u žestokom sukobu sa tekovinama modernog društva.

Đorđević je govorio da je misija crkve evangelizacija a ne klerikalizacija, odnosno da je crkva spasenjska ustanova a ne politička organizacija.

Optuživao je SPC da je odigrala veliku ulogu u dovođenju na vlast Slobodana Miloševića, a da je kasnije zauzela ulogu dominantnog političkog faktora, kakvu je svojevremeno imao komunistički Centralni komitet.

Đorđević je govorio i da SPC nije bila samo svedok već i saučesnik u minulim ratovima iz devedeetih godina prošlog veka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga