NUNS i NDNV osudili napad na ekipu TV Apatina

Po Krivičnom zakoniku napad na novinare se smatra napadom na službeno lice

23. maja 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poručili su danas da zahtevaju od nadležnih organa da najoštrije kazne osobe koje su u subotu u selu Prigrevica napale, vređale i ponižavale naše kolege sa TV Apatin, upućujući im i ozbiljne pretnje.

Kako se navodi u saopštenju medijskih udruženja, taj incident, koji se desio na stadionu FK Bratstva u Prigrevici, a čiji snimak je moguće videti i na internetu, predstavlja i diskriminaciju i najgrublje kršenje prava i dostojanstva novinara i snimatelja, kao i protivzakonito onemogućavanje rada.

„Dodatno zabrinjava činjenica da ovaj incident, po svemu sudeći, ima i političku pozadinu, odnosno da su ga proizveli pripadnici Srpske napredne stranke, nezadovoljni radom ovog medija“, dodaje se u saopštenju.

NUNS i NDNV su podsetili da se po Krivičnom zakoniku napad na novinare smatra napadom na službeno lice i da je za to predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

Ukoliko incident u Apatinu ne bude imao sudski epilog i proizveo primerenu kaznu za napadače, dodali su, javnosti će biti poslana poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati – uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga