- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NUNS i NDNV: Obezbediti stabilno finansiranje RTV-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevali su danas od Vlade Srbije i Vlade Vojvodine da pod hitno obezbede „stabilno finansiranje Radio-televizije Vojvodine“ zbog toga što se ovaj javni servis nalazi u ozbiljnim finansijskim teškoćama, a koje su „direktna posledica činjenja i nečinjenja republičkih i pokrajinskih vlasti“.

NUNS i NDNV su ukazali na to da su neodgovorne izjave pojedinih članova Vlade Srbije o načinu finansiranja javnih servisa doveli do dodatnog pada ionako niskog nivoa naplate pretplate.

Ova udruženja smatraju da funkcionisanje javnih servisa ne sme da bude predmet „prikupljanja jeftinih političkih poena i da njihovo finansiranje mora biti predmet ozbiljnih analiza i rešenja koje bi očuvale ulogu javnih servisa u društvu i unapredili njihov rad“.

– Vlada Srbije je u međuvremenu, na nedovoljno jasan i netransparentan način, iznašla način da pomogne Radio-televiziji Srbije, a RTV je ponovo ostao na cedilu. Pitamo se da li je cilj vlasti da, kroz finansijsko iscrpljivanje, RTV dovede na rub opstanka. Ovaj javni servis, koji emituje program na deset jezika, ionako se suočava sa krupnim, godinama nerešavanim problemima – navodi se u saopštenju ova dva novinarska udruženja.

Oni su podsetili da Javni servis Vojvodine od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima, kao nijedan javni servis u Evropi.

– RTV radi u iznajmljenim prostorijama, u neprihvatljivim tehničkim uslovima. I pored toga, RTV je uspeo da značajno podigne profesionalni nivo i rejting – navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV smatraju da je i način trenutnog funkcionisanja RTS-a i RTV-a pokazalo da je rešenje o budžetskom finansiranju javnih servisa neprihvatljivo, jer će u tom slučaju njihovo finansiranje „zavisiti od političke volje predstavnika Vlade Srbije i omogućiti dodatni uticaj na uređivačku politiku ovih medijskih kuća“.

– Plašimo se da će budžetsko finansiranje omogućiti i diskriminitoran odnos prema onim javnim servisima koji nisu politički podobni, što suštinski podriva smisao javnih servisa koji bi trebalo da funkcionišu u službi građana a ne političkih elita – navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!